diatrofika.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑΣΥΝΤΑΓΕΣΤΡΟΦΙΜΑ

Ντοματόψωμο με πράσινες ελιές και λιναρόσπορο

Ntomatopswmo Prasines Elies Linarosporo
Κοινοποίηση

Ένα πολύ νόστιμο και θρεπτικό ντοματόψωμο, από τη σεφ Ντίνα Νικολάου, ιδανικό τόσο για τους vegans, vegetarians όσο και για όσους νηστεύουν.

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 170 ml νερό, χλιαρό
  • 5 γρ. μαγιά ξηρή
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι
  • 1 κουτ. σούπας λιναρόσπορους
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 ml πασσάτα, ΚΥΚΝΟΣ
  • 2 κουτ. σούπας τοματοπολτός διπλής συμπύκνωσης, ΚΥΚΝΟΣ
  • 80 ml νερό, χλιαρό
  • 5 γρ. μαγιά ξηρή
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι
  • 80 γρ. ελιές πράσινες, ψιλοκομμένες
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την λευκή ζύμη:

  1. Βάζω στην κουζινομηχανή το αλεύρι, το νερό, την μαγιά, το μέλι και το ελαιόλαδο και ζυμώνω με τον γάντζο, για 3-4 λεπτά.
  2. Αλατίζω και προσθέτω τον λιναρόσπορο και συνεχίζω το ζύμωμα για 3 λεπτά ακόμη.
  3. Μεταφέρω τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, την σκεπάζω με μεμβράνη και την αφήνω για 50 λεπτά να διπλασιαστεί σε όγκο.

Για την ντοματένια ζύμη:

  1. Βάζω στον κάδο της κουζινομηχανής το νερό, τον τοματοπολτό και ανακατεύω για να διαλυθεί.
  2. Προσθέτω την πασσάτα, την μαγιά, το μέλι, το ελαιόλαδο και το αλεύρι και δουλεύω τα υλικά με τον γάντζο μέχρι να ενωθούν.
  3. Προσθέτω τελευταίο το αλάτι και τις ελιές και συνεχίζω να ζυμώνω σε πολύ χαμηλή ταχύτητα μέχρι να σκορπίσουν στη ζύμη.
  4. Μεταφέρω την ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και το αφήνω για 50 λεπτά να φουσκώσει.

Για το ψωμί:

  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα.
  2. Αναποδογυρίζω τις δύο ζύμες σε αλευρωμένο πάγκο και πλάθω 2 μακριά κορδόνια.
  3. Πλέκω τα κορδόνια μεταξύ τους ώστε να δημιουργηθεί ένα μακρύ, χοντρό, δίχρωμο κορδόνι και κατόπιν τα διπλώνω σε σχήμα Ζ.
  4. Μεταφέρω τη ζύμη σε λαδωμένη, μακρόστενη φόρμα και αφήνω το ψωμί σκεπασμένο για 30 λεπτά.
  5. Ψήνω το ψωμί για 50 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.
  6. Αποσύρω από το φούρνο, αλείφω με λίγο ελαιόλαδο και το αφήνω να κρυώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

4 αντιγηραντικές πράσινες τροφές που χρειάζονται όλοι μετά τα 40!

Πετάμε τρόφιμα αξίας 1.000€ ετησίως – Αύριο η Διεθνής Ημέρα για τη σπατάλη τροφίμων

Wrap με κοτόπουλο, σπανάκι και φέτα